Fermuar Hakkında Bilinmeyenler ve Bilinmesi Gerekenler

1913 yılında Gideon Sundback tarafından icat edilen modern fermuar, giysilerden valizlere çantalardan ayakkabılara kadar uzanan geniş bir alanda kullanılmaktadır. Günlük hayatın bir parçası olan fermuarlar birçok farklı çeşidiyle kullanılmaya devam edilmektedir. 

Fermuar Nedir?

Kısaca, bir açıklığın kenarlarını birleştirmek için kullanılan mekanik bir araçtır. Fermuar, kapatılması istenilen iki parçanın köşelerine dikilen şeritlerin birbirine geçmesini sağlayan bir kürsör (süngü) yardımıyla aşağı yukarı doğru hareket ettirilerek istenilen yerin açılıp kapatılmasını sağlayan araç olarak tanımlanabilmektedir. 

Fermuar Neden Önemli?

Günlük hayatımızda eşyalarımızı ve hatta paramızı güvende olacak şekilde saklamaya çalışırız. Kimi zaman çalınmasını önlemek kimi zaman dökülmesini önlemek kimi zaman da değerli eşyalarımızın zarar görmemesi için fermuarları kullanılırız. Bu nedenle de fermuarların kalitesine ve sağlamlığına daha da fazla dikkat edilmektedir. Fermuarların kapatılması veya açılması şerit, fermuar dişleri ve kürsör arasındaki uyum, kalite ve koordinasyonla bağlantılıdır. Büyük bir heyecanla alınan giysinin fermuarının kısa sürede bozulması nedeniyle giyilememesini önlemek amacıyla iyi bir tercih yapılmalıdır. 

Ayrıca fermuar, bir ihtiyacın yanında artık moda dünyasında da olmazsa olmaz ikonlarından biri haline gelmiştir. Renk seçenekleri, görüntüsü ve malzemesiyle fermuar, modayı yakından takip edenlerin dikkat ettiği bir ayrıntıdır. 

Fermuar Hangi Parçalardan Oluşmaktadır?

Fermuar olarak adlandırılan sistem pek çok parçanın bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bu parçalardan bazıları şu şekildedir;

  • Şerit: Genellikle kumaştan yapılan ve fermuarın parçalarının ilgili alanlara sabitlenmesine yardımcı olan parçadır. 
  • Diş: Kapatılmak istenen alanın en dış kısmında bulunan parçadır. Fermuarın orta kısmında yer almakta ve içe içe geçerek ilgili alan açılabilmekte ya da kapatılabilmektedir. Metal veya plastik şeklinde dişler bulunmaktadır.
  • Kürsör ve Elcik: Dişlilerin iç içe geçmesi için aşağı ya da yukarı kabiliyeti kazandıran parçaya kürsör adı verilmektedir. Bireylere, kürsörun tutuşunu kolaylaştırmak için imkân sağlayan parçaya da elcik denmektedir. 
  • Alt ve üst Stoplar: Yukarı aşağı hareket sırasında kürsörun fermuardan çıkmasını engelleyen en altta ve en üstte yer alan parçalardır. 

Fermuar Nasıl Çalışır? 

Kürsörün sabit olduğu kısım dışında kalan kısımdaki parça Y şeklinde olan kürsöre eklenmektedir. Şeritte aynı hizada getirilen ve kürsöre yerleştirilen parçalar elcik yardımıyla yukarı çekilmektedir. Bu şekilde kapatma işlemi gerçekleştirilmektedir. Y şeklinde olan kürsör dişlerin birbirine geçmesine sağlayarak kapanma işlemini sağlamaktadır. Yine aynı şekilde açma işlemi için elcik yardımıyla kürsör aşağı doğru çekilmektedir. Y şeklinde olan kürsör, dişlilerin birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. Dolasıyla da açılma işleminin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmektedir. 

 

 

 

 

 

TRYEA