Fermuar Ne Zaman İcat Edilmiştir?

Fermuar, günlük hayatımızın hemen hemen her alanında kullanıldığımız ama neredeyse hiç üzerinde düşünmediğimiz mekanik bir eşyadır. Kimi zaman pantolonların bele oturmasını sağlamak kimi zaman valizlere koyulan eşyaları korumak kimi zaman da eşyaları saklamak için kullanılan bir aparattır. Hatta kıyafetlerin önünün kapatılmasına yardımcı olarak soğuğun olumsuz etkisini bile azaltmaktadır. Peki fermuar ne zaman icat edilmiştir? Tarihçesi nedir?

Fermuar icadından önce giysilerin kapatılması için düğmeler kullanılmaktaydı. Ancak bunun yetersiz olması nedeniyle de yeni bir yöntemin geliştirilmesi gerekiyordu. 

Fermuarın Tarihçesi Nedir?

Fermuarın icadı dikiş makinelerinin icadına kadar dayanmaktadır. Elias Howe'un modern dikiş makinasını icat etmesiyle fermuarın ilk adımlarının atıldığı düşünülmektedir. Fermuar konusundaki gelişmelerden ilki, 1851 yılında Elias Howe'un “Automatic, Continuous Clothing Closure” adlı yöntemle aldığı patente dayanmaktadır. Bu yöntem, Türkçede Otomatik Daimi Elbise Kapatma olarak ifade edilmektedir. Dikiş makinasının üretimine odaklanması nedeniyle de bu patent başvurusu fermuar için sadece bir başlangıç olmakla kalmıştır. Bu nedenle de Elias Howe, fermuarın mucidi olarak anılma fırsatına sahip olmamıştır. 

1893 yılında mucit Whitcomb Judson'un "Clasp Locker" adlı patenti fermuarın icadına büyük katkı sağlamıştır. Bu icat Türkçede Kancalı Toka olarak da adlandırılmaktadır. Fermuarı, ayakkabısını bağlamakta zorluk çeken arkadaşı için icat ettiği bu yöntem, tek elle açılıp kapanan bir kancalı toka sistemi olarak tasarlamıştır. Ancak bu patentte de fermuar kelimesi geçmemektedir. Bu nedenle Whitcomb Judson fermuarın mucidi olarak bilinmekte ancak fermuar patentinin sahibi değildir. ,

Fermuar Mucidi Kimdir ve Ne Zaman İcat Edilmiştir?

Whitcomb Judson'un "Kancalı Toka" icadı dünyaya ismini duyurmuştur. Ancak Gideon Sundback modern fermuarın gerçek sahibi olarak tanınmaktadır. Whitcomb Judson’ın kurduğu Universal Fastener Company adlı firmada elektrik elektronik mühendisi olarak çalışan Gideon Sundback, mevcut tasarımlar üzerindeki çalışmaları farklı bir boyuta taşıyarak 1913 yılında modern fermuarı icat etmiştir. Sundback, bu icadı için 1917 yılında aldığı "Separate Fastener" adlı patentin sahibidir. Isveç'te doğan Otto Fredrik Gideon Sundback fermuarın gelişimde büyük katkı sağlamıştır. Mühendislik alanına yaptığı katkılardan dolayı da İsveç Kraliyet Akademisi tarafından altın madalya ile ödüllendirilmiştir. 

Modern Fermuarin Mucidi Otto Fredrik Gideon Sundback

Sunback'in modern icadından sonra fermuar tasarımı üzerine çalışmalar daha da artmıştır. Günümüzde kullanılan fermuarın çeşitlerinden bazıları şu şekilde özetlenebilir;

  • Naylon bobin fermuarlar,
  • Görünmez fermuarlar,
  • Metal fermuarlar,
  • Plastik kalıplı fermuarlar,
  • Açık ve kapalı uçlu fermuarlar.

 

 

 

TRYEA